Recept na domácí chleba

1. února 2016 v 12:08 | Veronika B. |  Recepty
Domácí CHLEBA

- chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením

- ušpiníte minimum nádobí
- na celé pečení budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv zavíratelné objemu cca 2l)

Postup: Do jedné mísy:
  • 3 hrnky hladké mouky (hrnek klasický cca 250ml, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí, ale zastávám názor, že je zdravější, lze také namíchat např. jeden hrnek hladké a zbytek špaldové...)
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
  • Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody
  • Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout
- některé recepty říkají, že si máte s chlebem ještě pohrát na vále, já osobně ho vždy "vyleju" do vymazané pečící mísy (pekáčku, hrnce...) a dám ihned péct cca 30 minut na 230 stupnů. Poté ještě pro barvu ho nechám péct tak 10 minut bez pokličky.
- zjistila jsem také, že pokud pečete ze špaldové, tmavé chlebové mouky, žitné... je dobré si pekáček nejdříve tak 15 minut předehřát.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama